De must see and do's op de Veluwe

Geplaatst op woensdag 23 augustus 2017


De veluwe is natuurlijk bekend om de natuur, maar waar moet je nu precies zijn op de veluwe als toerist? Wat is toeristisch en waar moet je zeker naartoe? Hieronder een lijstje met dorpen en hun must see and do.

Garderen noemen ze ook wel het Laren van de Veluwe. Kwalitatieve bungalowparken, hotels en campings. Daarnaast bekend om het Zandsculpturenfestijn en het hoogste Klimbos van de Veluwe. Garderen ligt zeer centraal en perfect als start van uw fietstocht per E-bike of fiets. Geen eigen fiets bij u? Wat een geluk, want midden in Garderen zit een goede fietsverhuurder. Tip: Het leuke aan deze fietsverhuurder is dat zij je ook advies geven waar je langs kunt/moet fietsen. Een echte aanrader? Dat is dan toch wel Kasteel Staverden, een mooi landgoed met een goed terras.

Otterlo is bekend om Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier komen 100.000 bezoekers om met de witte fietsen door het park te fietsen of het Kröller-Müller te bezoeken. Het museum met kunstwerken van onder meer Van Gogh. Otterlo zelf heeft een zeer gezellig terras in het centrum, wat ook nog eens in de top 10 van Nederland staat. Aan de overzijde van dit terras kunt u fietsen huren en tickets kopen voor het Park de Hoge Veluwe. (Tip: koop je ze hier dan hoef je niet in de rij te staan voor het park!) Tevens verhuren ze daar ook scooters waar je prachtig mee over de Ginkelse Heide kunt rijden. Otterlo staat bekend om vele leuke evenementen en heeft een aantal goede hotels en verschillende Droomparken met Tiny houses in de omgeving.

Hoenderloo ligt dichterbij de stad Apeldoorn en heeft vele grote campings en bungalowparken waaronder een Landal. Verder is Hoenderloo verbonden met een toeristische attractiebuslijn, waardoor er gratis vervoer is naar de attracties als de Apenheul, Julianatoren of Paleis het Loo. Hoenderloo is beroemd om het ijsje van Co (tip: lekkerste softijs van de Veluwe). En mocht u een fietstocht door de omgeving maken met een elektrische fiets, tandem, versnellingsfiets of mountainbike. Dan is er een verhuurpunt midden in het dorp, naast ijs van Co. (Tip 2: zij hebben bijzondere vervoersmiddelen zoals een loopfiets!) Hoenderloo heeft overigens ook een toegang tot Park de Hoge Veluwe en de tickets zijn bij alle fietsverhuurders verkrijgbaar.

Harderwijk is een Hanzestad en heeft dan ook niet voor niets stadsmuren, en dus staat het ook al eeuwenlang beschreven in de geschiedenisboeken. Een leuke stad om te winkelen maar ook erg leuk om de binnenstad te verkennen met een stadstour inclusief gids. Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe en daarom super leuk om te combineren tijdens een fietstocht. Culinair staat Harderwijk bekend als een top stad met veel Michelin sterrenkoks. Buiten een bezoek aan het dolfinarium kun je ook een bezoek brengen aan de uitkijktoren, tegenover het van de Valk gelegen. Op 35 meter hoogte kijk je uit over het Veluwemeer en de Veluwe. Naast de toren bevindt zich per 2018 een gezellig fietscafé voor een stop of voor het huren van fietsen of E-bikes.

Delen via: